#06 : Fungsi serat di dalam tubuh (Part II)
..sambungan daripada artikel sebelum ini #05 : Fungsi serat di dalam tubuh (Part I).
Gelatin, gum, betaglukans, dan beberapa jenis hemiselulosa memiliki kemampuan yang tinggi untuk menahan air dan membentuk cecair kental di dalam saluran pencernaan.
Situasi ini boleh melambatkan pengosongan lambung(perut) oleh makanan dan menghalang makanan bercampur dengan enzim pencernaan sehingga boleh mengurangkanpenyerapan zat makanan di dalam usus. Proses tersebut menunjukkan serat mampu menurunkan penyerapan Asid Amino dan Asid Lemak. Kedua-dua zat tersebut memberi kesan buruk terhadap sistem pencernaan dan metabolisme tubuh. Pengambilan serat yang berlebihan boleh menyebabkan cirit birit dan pergerakan peristaltik usus tidak mampu untuk membaca makanan ke bahagian akhir saluran pembuangan.
Serat yang tersumbat boleh mengakibatkan kejang pada bahagian perut. Penambahan serapan serat yang ideal ialah mengubah pola pemakanan kerana penambahan serat yang berlebihan boleh mengganggu penyerapan dan keseimbangan Kalsium, besi, dan zink, terutama pada bayi, kanak-kanak, remaja, dan ibu hamil. Resapan serat yang terlalu banyak boleh meningkatkan pembentukan gas yang merupakan hasil penapaian serat oleh bakteria. Ini akan mengakibatkan perut terasa kembung.
Selain itu, serat yang berlebihan juga boleh mengakibatkan penurunan metabolisme atau penyerapan protein dan mineral iaitu kalsium (Ca), magnesium(Mg), Zink (Ze), kuprum (Cu), dan zat besi (Fe).
Persoalan yang kerap timbul ialah berapakah jumlah serat yang sebenar perlu di ambil oleh tubuh manusia?
Walaupun pakar gizi menyarankan mengambil serat sebanyak 25-35 gram dalam sehari, tidak semua individu memiliki keperluan serat yang sama. Pola pemakanan orang Asia Dewasa hanya 2,000 kalori dan memerlukan serat sekitar 25 gram dalam sehari. Manakala keperluan serat orang Eropah atau Amerika Syarikat yang memiliki pola pemakanan lebih dari 2,500 kalori ialah 35 gram dalam sehari. Pakar Gizi Amerika Syarikat menyarankan supaya kanak-kanak mengambil serat sekitar 5 gram dalam sehari kerana keperluan tenaga mereka berbeza dengan individu dewasa.
Kesan penggunaan serat makanan terhadap penyakit degenaratif banyak ditemui dari penelitian terhadap perbandingan di antara individu vegetarian dan mereka yang makan daging. Lazimnya, risiko individu vegetarian menghidap penyakit degeneratif seperti penyakit jantung koronari dan beberapa janis kanser adalah lebih rendah jika dibandingkan dengan individu yang mengambil daging. Individu vegetarian juga memiliki umur yang lebih panjang daripada individu yang memakan daging.
Sekian.
Terima kasih kerana sudi membaca ilmu kesihatan ini. Jangan lupa menghantar komen anda.
Sekiranya anda ingin mendapat artikel kesihatan melalui email setiap kali saya kemaskini entry blog ini, anda boleh mengisikan nama dan email anda di dalam borang di bawah. Terima kasih.
0 Ulasan
Terima kasih kerana sudi menghantar Komen atau Pendapat anda. Semoga penulisan di dalam blog ini bermanfaat.
Penafian : Segala komen yang berunsur negatif adalah tanggungjawab anda sendiri. Admin tidak akan bertanggungjawab ke atas apa sahaja yang berlaku akibat komen yang telah anda tulis di sini. Sekian.